Gå till innehållet

Hiilineutraalisuomi.fi förnyas. Hittar du inte det du söker?

Ge respons
Lastbilar kör på vägen en solig dag, med åkrar i landskapet.

Projekt för att påskynda klimatlösningar (ACE)

Projektet för att påskynda klimatlösningar (ACE) har till uppgift att stödja Finland i arbetet med att uppnå klimatneutralitet.

Projektet prioriterar de utmanande utsläppsminskningsåtgärderna inom jordbruket, den tunga trafiken och de industriella processerna.

De olika lösningarna inom projektet handlar om att utveckla värdekedjorna för våtmarksodling, växtprotein och biogas, att främja energieffektivitetsåtgärderna och ibruktagandet av rena drivkrafter inom den tunga trafiken och arbetsmaskinbranschen och att påskynda en smart elektrifiering av produktionsprocesserna inom små och medelstora industrier. Projektet stöder fullgörandet av Parisavtalet och EU:s åtaganden för utsläppsminskning i Finland genom att man utarbetar förslag och verktyg för att effektivisera de politiska åtgärderna och klimatfinansieringen.

Med finansieringen på 20 miljoner euro genomförs betydande pilot- och demoinvesteringar i finländska företag och åtgärder för att skala upp dem främjas. Projektet stöder Finland i arbetet med att genomföra utsläppsminskningsåtgärder och investeringar med vilka man kan förbättra Finlands energisjälvförsörjning och försörjningsberedskap, minska kostnaderna som klimatförändringen medför samt bidra till Finlands internationella konkurrenskraft, ekonomi och resiliens.

ACE-projektet genomförs 2024–2030.

Hur påverkar projektet utsläppen?

  1. Indirekta konsekvenser: Projektet strävar efter att skala upp investeringar och åtgärder som minskar utsläppen genom att förbättra klimatfinansieringens tillgänglighet och genomslagskraft, utarbeta rekommendationer för effektivare politiska åtgärder samt satsa på utbildning och kommunikation.
  2. Direkta utsläppsminskningsåtgärder och investeringar: Projektet minskar utsläppen från jordbruket, de små och medelstora industriella processerna samt den tunga trafiken och arbetsmaskinerna. Projektets pilot- och demoprojekt både genomför utsläppsminskningsåtgärder och producerar god praxis som kan användas upprepade gånger. De pilotprojekt och investeringar som genomförs bör skalas upp i betydande grad i Finland för att klimatneutralitet ska uppnås. 

Projektet i ett nötskal

  • Mål: Hjälper Finland att fullgöra ansvarsfördelningssektorns utsläppsminskningsåtagande före 2030 och klimatneutralitetmålet före 2035.Prioriteringar: I synnerhet de s.k. utmanande utsläppsminskningsåtgärderna inom jordbruket, den tunga trafiken samt små och medelstora industrier
  • Varaktighet: 2024–2030 (7 år)
  • Budget: 20 miljoner euro
  • Huvudfinansiär: Europeiska Unionens LIFE-program
  • Konsortium: Ett sektorsövergripande nationellt samarbetsprojekt med över 50 aktörer, där deltagarna är aktörer inom den offentliga förvaltningen, forskningsinstitut, företag och stiftelser

Prioriterade områden för utsläppsminskningsåtgärder

Jordbruksrelaterade ikoner med röd bakgrund.
© Satu Turtiainen, Syke

Jordbruket

I Finland uppkommer växthusgasutsläppen från jordbruket inom ansvarsfördelningssektorn främst från produktionsdjurens matsmältning och gödsel samt från jordmånen. Största delen av utsläppen från jordmånen uppkommer inom markanvändningssektorn, vars största utsläppskälla är utdikad torvmark. Som lösning utvecklar ACE värdekedjorna för växtprotein och våtmarksodling samt främjar användningen av biometan.

Lastbil, traktor och arbetsmaskin som linjeteckningar
© Satu Turtiainen, Syke

Tung trafik och arbetsmaskiner

Tunga fordon och arbetsmaskiner drivs fortfarande i stor utsträckning med fossila bränslen. För att minska utsläppen från lastbilar samt jord- och skogsbrukets arbetsmaskiner utvecklas lösningar som det är viktigt att främja i syfte att stävja klimatförändringen. ACE främjar elektrifieringen av tunga transportfordon och arbetsmaskiner samt användningen av biometan och ren syntetisk metan genom demoinvesteringar och utveckling av infrastrukturen för laddning och tankning samt genom pilotprojekt som testar transporter och arbetsmaskiner inom skogs- och livsmedelsindustrin.

Shoppingvagn, byggnad och tvättmaskin som linjeteckningar.
© Satu Turtiainen, Syke

Små och medelstora industrier

Utsläpp uppstår vid användning av olja, torv och naturgas bl.a. i värmepannor, ångpannor, ugnar och andra maskiner och anläggningar som kräver höga temperaturer eller stora effekter. I små och medelstora företag används fossila bränslen bl.a. inom livsmedelsindustrin, glasindustrin, metallåtervinning, tvätterier och fjärrvärmenät. Som lösning främjar ACE smarta investeringar i elektrifiering för att ersätta apparater som drivs med fossila bränslen.

Linjeteckningar som symboliserar politik och finansiering.
© Satu Turtiainen, Syke

Politiska åtgärder och finansiering

Finland uppfyller inte sina klimatförpliktelser enbart med nuvarande politiska åtgärder och finansiering. Därför främjar ACE-projektet effektiviseringen av klimatpolitiska åtgärder och klimatpolitisk finansiering för att fullgöra ansvarsfördelningssektorns utsläppsminskningsåtaganden. Inom ramen för projektet utvärderas befintliga politiska åtgärder samt utarbetas förslag till och verktyg för att utveckla klimatpolitiken och -finansieringen samt förbättra effektiviteten. ACE erbjuder finansieringsinformation och ordnar utbildningar för att främja investeringar som minskar utsläppen.

Arbetspaket

Inom ACE finns flera arbetshelheter som fokuserar på konkreta klimatlösningar inom olika sektorer. Dessa helheter omfattar bland annat projektets koordinering och kommunikation, utveckling av växtbaserade livsmedelssystem och våtmarksodling, minskning av utsläpp inom tung trafik och industrin, förstärkning av klimatpolitiken samt främjande av klimatfinansiering och investeringar. Nedan presenteras målen och centrala åtgärderna för varje arbetshelhet.

Projektkoordinering, kommunikation och utbildning

Arbetsuppgifter 1 och 2 täcker projektkoordinering, kommunikation och utbildning. Målet med kommunikationen och utbildningen är att säkerställa att ACE har en bred samhällelig påverkan genom att:

  • Dela projektresultat för att stödja skalning och replikering av dess resultat
  • Öka allmänhetens acceptans för klimatåtgärder och sträva efter att mainstreama klimatfinansiering, åtgärder och politik.

Kontaktperson: Karoliina Auvinen, Syke och Kata Kreft-Burman, Syke (projektkoordinering); Maija Airos, Syke (kommunikation) | Förnamn.efternamn@syke.fi

Utveckling av värdekedjan för växtprotein

Arbetspaketets mål är att utveckla verksamheten i värdekedjorna för växtprotein tillsammans med aktörerna (livsmedelsindustrin, detaljhandlarna, måltidstjänsterna, restaurangerna och medborgarorganisationerna), vilket slutligen leder till utsläppsminskningar.

Åtgärder för att uppnå målet

•Samarbetsplattform (Plant Protein Coalition (PPC)) för att utveckla värdekedjorna (Luke)

•Forskning i kvaliteten på proteinkällor (kemisk och näringsmässig) i syfte att förnya de livsmedel som företagen tillhandahåller (Luke)

•Ökning av anskaffningen och konsumtionen av växtprotein i klimatneutrala kommuner (Syke)

•Ökning av konsumenternas medvetenhet och motivation, förändring av de kulturella matvanorna (WWF)

•Policyförändringar och deras spridning (WWF)

Kontaktperson: Anne Pihlanto, Naturresursinstitutet| anne.pihlanto@luke.fi

Utveckling av värdekedjan för våtmarksodling

Arbetspaketets mål är att främja uppnåendet av Finlands utsläppsminskningsmål inom jordbruket genom att minska utsläppen från torvåkrar och användningen av torv i växtunderlag.

Markägarna får hjälp med våtmarksodlingen (Luke, KMM, MTK Häme+V-S, Maa- ja kotitalousnaiset).

Biomassaavkastningen, grundvattennivån och arbetsåtgången i de återvätta områdena följs upp, och skördemetoderna och logistiken utvecklas. Växthusgasutsläppen mäts på ett ställe. (Luke, KMM).

Av den skördade biomassan produceras olika partier av växtunderlag, vars funktion mäts i odlingsförsök med sallad, dill och basilika (KMM, Luke).

Ett parti växtunderlag av växthusstorlek levereras till ett kommersiellt växthus 2027 och användarerfarenheterna samlas in (KMM, Famifarm).

Informationen förmedlas särskilt till jordbrukare och konsumenter (Luke, NTM, KMM, Syke, Famifarm, JSM, MTK Häme+V-S, Maa- ja kotitalousnaiset).

Kontaktperson: Kristiina Lång, Luke | kristiina.lang@luke.fi

Minskning av utsläppen från den tunga trafiken

I arbetspaketet:

•pilottestas eldrivna och gasdrivna lastbilar samt infrastrukturen för laddning och tankning.

•utvecklas servicekoncepten, intelligent integrering av ekosystemet för utsläppssnål trafik i elnätet samt lokala energiproduktions- och lagringssystem.

I arbetspaketet genomförs i samarbete med företagen:

•ett försöksobjekt i Nådendal, där man i praktiken visar hur infrastrukturen och funktionerna för laddning och tankning kan genomföras med en utsläppssnål lastbilspark.

•ett försök med eldrivna långtradare i arktiska förhållanden i Kemi.

Syftet är att producera forskningsdata och kunskap för att främja ibruktagandet av alternativa drivkrafter i den tunga trafiken och hjälpa t.ex. fordonsparkens ägare, tillhandahållare av transporttjänster, befraktare och energibolag att bedöma vilka koldioxidsnåla lösningar som lämpar sig bäst för dem.

Kontaktperson: Aki Tilli, Transport- och kommunikationsverket Traficom | aki.tilli@traficom.fi

Minskning av utsläppen från tunga transporter och arbetsmaskiner inom skogs- och livsmedelsindustrin

Arbetspaketets mål är att främja uppnåendet av Finlands utsläppsminskningsmål inom ansvarsfördelningssektorn särskilt i fråga om tunga arbetsmaskiner och transporter inom skogs- och livsmedelsindustrin.

För att uppnå målet pilottestas i arbetspaketet exempelvis transporttjänster som producerats med el- och biogasdrivna lastbilar, demonstreras utsläppssnåla arbetsmaskiner, utvecklas rapportering i realtid av koldioxidavtrycket i virkesanskaffningskedjan, utbildas maskin- och bilförare och testas system som assisterar maskinförare för energieffektivare arbete och drivning samt undersöks metoder för att effektivisera transportlogistiken.

I arbetspaketet informeras också om forskningsresultaten och den bästa praxis som tagits fram, samt samarbetas intensivt med andra arbetspaket.

Kontaktperson: Kalle Kärhä, Östra Finlands universitet (UEF) | kalle.karha@uef.fi

Elektrifiering av små och medelstora industriella processer

ACE siktar på att minska utsläppen från små och medelstora industrier genom att främja smarta investeringar i elektrifiering för att ersätta apparater som drivs med fossila bränslen.

Smart elektrifiering omfattar förutom elektriska apparater även lösningar för energieffektivitet, värmepumpar, förbrukningsflexibilitet och energilagring. Dessutom utreds möjligheterna att utnyttja biogas, ren syntetisk gas och väte för objekt där elektrifiering är en utmaning.

I ACE-projektet genomförs modellinvesteringar i elektrifieringen av Linkosuo bageri i Birkaland och Kajaanin Romus metallåtervinningsprocess i Kajanaland. Ersättningsinvesteringar för olja och naturgas skalas med hjälp av investeringsverktyg, utbildningar och finansieringskommunikation samt genom att utarbeta policyrekommendationer.

Kontaktperson: Karoliina Auvinen, Syke | Förnamn.efternamn@syke.fi

Främjande av användningen av biometan

Målet med detta arbetspaket är att stödja utsläppsminskningsmål genom att främja och möjliggöra användning av biogas och andra lågkoldioxidhaltiga gasbränslen inom vägtransport, maskiner och små och medelstora företag – sektorer där elektrifiering är utmanande.

Projektet kommer att bedöma potentialen för gasbränslen och utvärdera deras optimala användning i olika tillämpningar ur ett utsläppsminskningsperspektiv. När det gäller biogas kommer potentialen att bedömas särskilt genom nya råmaterial (t.ex. våtmarksodling, växtbaserad proteinproduktion och restprodukter från skogsindustrin) i samarbete med andra arbetspaket. Dessutom kommer riktlinjer och policyrekommendationer att utvecklas, inklusive nödvändiga regeländringar, särskilt för att förbättra investeringsklimatet för små och medelstora företag.

Kontaktperson: Saija Rasi, Luke | saija.rasi@luke.fi

Effektivisering av de klimatpolitiska åtgärderna

Arbetspaketets mål är att utveckla klimatåtgärderna genom att skissa upp vägar mot en mer ambitiös klimatpolitik samt att identifiera och röja hinder.

Inom ramen för ACE-projektet utarbetas ett scenario för att minska koldioxidutsläppen i Finland och genom gemensam utveckling tar man fram åtta klimatpolitiska stigar samt sektorspecifika politiska rekommendationer för att genomföra scenariot, och utsläppseffekterna av dessa bedöms. Den gemensamma utvecklingen sker i expertworkshopar.

Inom ramen för ACE-projektet görs också upp rapporter om behoven och riktlinjerna för den politiska utvecklingen samt utsläppsminskningseffekterna. Man informerar om utvecklingen av politiken vid olika evenemang.

Kontaktperson: Eerika Albrecht och Aino Rekola, Syke  | fornamn.efternamn@syke.fi

Klimatfinansiering och påskyndande av investeringar

Arbetspaketets mål är att främja en effektiv allokering av klimatfinansieringen, stödja ansökan om finansiering och påskynda skalningen av klimatinnovationer.

Inom ramen för ACE-projektet utarbetas en strategi för tilläggsfinansiering och ett verktyg för bedömning av de finansierade projektens klimatkonsekvenser. Som stöd fungerar ett expertnätverk för klimatfinansiering. Under projektets gång erbjuds aktuell information om klimatfinansieringen och stöds ansökan om finansiering för nya projekt.

Inom ramen för ACE-projektet utarbetas också en modell för skalning av klimatinnovationer. Projektet finansierar pilotprojekt och man försöker hitta finansieringsmöjligheter i större skala för de mest lovande projekten.

Kontaktperson: Miia Berger, miljöministeriet | miia.berger@gov.fi

Klimatåtgärderna påskyndas tillsammans med ministerier, forskningsinstitut, företag och stiftelser

I det sektorsövergripande nationella samarbetsprojektet med över 50 aktörer deltar organisationer inom den offentliga förvaltningen, forskningsinstitut, företag och stiftelser.

Projektet koordineras av Finlands miljöcentral. Finlands miljöcentrals ACE-team består av sakkunniga och forskare som arbetar med stävjande av klimatförändringen, påverkan, kommunikation och projektledning. Finlands miljöcentrals sakkunniga ansvarar för koordineringen av projektet, arbetspaketen i anslutning till små och medelstora industriers utsläpp och politiska åtgärder samt kommunikationen. Kontaktpersoner vid Finlands miljöcentral är projektledare Karoliina Auvinen samt kommunikationsspecialisterna Maija Airos och Hanna Talikka.

Ansvariga för övriga arbetspaket

  • Naturresursinstitutet (Luke):
    • forskningsprofessor Kristiina Lång: utveckling av värdekedjan för våtmarksodling
    • ledande forskare Anne Pihlanto: utveckling av värdekedjan för växtprotein samt
    • ledande forskare Saija Rasi: främjande av produktion distribution och användning av biogas;
  • Transport- och kommunikationsverket Traficom: ledande expert Aki Tilli: minskning av utsläppen från den tunga trafiken genom utveckling av distributionsinfrastrukturen och serviceekosystemet
  • Östra Finlands universitet: professor i skogsteknologi (i synnerhet digitaliseringen av skogsbrukets operationer och logistik) Kalle Kärhä: minskning av tunga transporter och arbetsmaskiner inom skogs- och livsmedelsindustrin
  • Miljöministeriet: specialsakkunnig Miia Berger: Klimatfinansiering och påskyndande av investeringar

Övriga partner som finansieras och deras representanter

  • Ahola Transport Oy, projektkoordinator Martin Nybacka;
  • NTM-centralernas klimatnätverk, specialsakkunnig Soili Ingelin;
  • Kajaanin Romu Oy, produktionschef Niko Nyyssönen;
  • Kiteen Mato ja Multa Oy, delägare Aimo Turunen;
  • Linkosuon Leipomo Oy, bageridirektör Jarmo Talasrinne och produktionschef Tony Tolonen;
  • Villmanstrand–Lahtis tekniska universitet LUT, professor i energieffektivitet Jero Ahola;
  • Metsä Group, utvecklingschef Jouni Karjalainen;
  • Metsäteho Oy, forskningsdirektör Jukka Malinen;
  • Plugit Finland Oy, team leader Joona Töyräs;
  • Pohjaset Oy, utvecklingsdirektör för affärsverksamheten Kari Poikela;
  • Stora Enso, kvalitetschef Niko Hannula;
  • Tiina ja Antti Herlinin säätiö, direktör för miljöprojekt Harri Lammi;
  • Toijala Works Oy, engineering manager Riku Lehtinen;
  • Tuoretie Oy, verkställande direktör Kari Annola;
  • UPM-Kymmene Oyj, forsknings- och utvecklingschef Janne Uuttera;
  • WWF Finland, projektrådgivare Katja Lähdesmäki-Josefsson

Samarbetspartner

Dessutom deltar olika samarbetspartner i projektet. Projektets samarbetspartner (associated partners) får inte EU-finansiering, men spelar en viktig roll i samarbetsnätverket genom att främja utsläppsminskningsåtgärderna.

  • ABB,
  • Bioenergia ry,
  • Livsmedelsindustriförbundet rf,
  • Elstor Oy,
  • Energiateollisuus ry,
  • Famifarm Oy,
  • Helen Oy,
  • nätverket Mot koldioxidneutrala kommuner och landskap (Hinku-nätverket),
  • Klimatfonden,
  • Koneyrittäjät ry,
  • kommunikationsministeriet,
  • Suomen Leipuriliitto Oy,
  • Maa- ja Kotitalousnaiset ry,
  • jord- och skogsbruksministeriet,
  • Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry,
  • MTK Häme,
  • MTK Varsinais-Suomi,
  • Naantalin Energia Oy,
  • Nolla-E,
  • Phoenix Contact Oy,
  • Ponsse Oyj,
  • Scania Suomi Oy,
  • St1 Nordic Oy,
  • Suomen Romukauppiaiden Liitto ry,
  • Teknologiindustrin rf,
  • Vasa universitet,
  • Valio Oy,
  • Volvo Finland AB,
  • VR Transpoint Oy.

Kontaktuppgifter

Karoliina Auvinen ler på bilden.

Karoliina Auvinen

Specialsakkunnig, Finlands miljöcentral

fornamn.efternamn@syke.fi

+358 295 251 235

Kata Kreft-Burman

Ansvarig för arbetshelheten Projektledning och rapportering, EU-projektplanerare., Finlands miljöcentral

fornamn.efternamn@syke.fi

+358 29 525 2120

Maija Airos

kommunikationsspecialist, Finlands miljöcentral

fornamn.efternamn@syke.fi

+358 29 525 2293

Hanna Talikka ler i en svart skjorta

Hanna Talikka

kommunikationsspecialist, Finlands miljöcentral

fornamn.efternamn@syke.fi

+358 29 525 1104

Sidan senast uppdaterad 17.4.2025