Aluekoordinaatio
Alueelliset ilmastokoordinaattorit tukivat ilmastotyön organisoitumista seitsemässä maakunnassa
Canemure-hankkeessa alueellista ilmastotyötä edistettiin seitsemässä maakunnassa: Etelä-Karjalassa, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä, Satakunnassa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Työhön ovat osallistuneet keskeisimmät ilmastonmuutoksen hillintään liittyvät alueelliset tahot. Työtä on edistänyt alueellinen ilmastotyön koordinaattori alueellisten yhteistyöryhmien tukemana. Yhteistyön on tarkoitus jatkua alueilla myös tulevaisuudessa.
Aluekoordinaattoreiden organisaatiot
Etelä-Karjala: Lappeenrannan kaupunki
Pirkanmaa: Pirkanmaan liitto
Pohjois-Pohjanmaa: Oulun ammattikorkeakoulu OAMK
Päijät-Häme: Päijät-Hämeen liitto
Satakunta: Satakunnan ammattikorkeakoulu SAMK
Uusimaa: Uudenmaan liitto
Varsinais-Suomi: Varsinais-Suomen ELY-keskus
Tiekartat ilmastotyön suunnannäyttäjinä
Canemure-maakunnissa laadittiin maakunnalliset ilmastonmuutoksen hillinnän tiekartat, joiden avulla edistetään jatkossakin tavoitteellista työtä ilmastopäästöjen vähentämiseksi. Ilmastotiekartat avaavat mahdollisuuksia sekä näyttävät suuntaa alueen lukuisille
toimijoille.
Tiekarttoja päivitetään tarpeen mukaan. Niitä pyritään viemään käytäntöön yhteistyössä alan keskeisten toimijoiden kanssa. Varsinaiset päästövähennystoimenpiteet ovat yleensä esimerkiksi kuntien sekä energia-, kuljetus- ja kaupan alan yhtiöiden, rakennusten omistajien sekä maatalousyrittäjien vastuulla. Näiden lisäksi yritysten etujärjestöt, valtio ja tutkimuslaitokset ovat avainasemassa tulosten saavuttamisessa. Tiekarttojen toimien toteutumista ja muutoksia lukuisissa ilmastotyön indikaattoreissa on seurattu säännöllisesti.
Canemure-alueiden tiekartat
Verkostoja ja yhteistyötä
Tiekarttaprosessin vetämisen ohella alueellisen ilmastokoordinaattorin tärkeimpiä tehtäviä ovat olleet viestintä sekä keskeisten toimijoiden yhteistyön edistäminen. Erityisesti on
tuettu kunkin alueen kuntia omassa ilmastotyössään. Tietoa on jaettu alueen toimijoille muun muassa toimenpiteiden vaikuttavuudesta, tiekartan edistymisestä ja ilmastotyön rahoitusmahdollisuuksista.
Yhteistyöryhmät ovat kannustaneet paikallisia yrityksiä, kuntia ja asukkaita luomaan uusia päästöjä vähentäviä toimintatapoja, joita on jaettu muun muassa Kestävyysloikka.fi-palvelussa. Tarkoituksena on ollut lisätä tietoisuutta, vaikuttaa alueen päätöksentekoon ja lisätä hyvinvointia. Alueellisesta ilmastotyöstä on levitetty tietoa muun muassa verkkosivujen, blogikirjoitusten ja uutiskirjeiden avulla. Alueelliset yhteistyöryhmät ovat myös vauhdittaneet uusien alueilla toteutettavien tutkimus- ja kehittämishankkeiden syntyä.
Laajat verkostot ovat olleet vahvuus, ja yhteistyö lukuisten eri toimijoiden välillä jatkuu myös hankkeen päätyttyä. Myös kuntien aktivointi hankkeen aikana kantaa pitkälle.