Kajaanin Romu toteutti sähköistämisinvestoinnin Kajaanissa sijaitsevalla romumetallin käsittelylaitoksella korvaamalla vanhan öljykäyttöisen materiaalinkäsittelykoneen sähkökäyttöisellä laitteella. Yritys avaa investoinnin toteutusta, kustannuksia ja kokemuksia konkreettisena esimerkkinä muille kiertotalousalan yrityksille. Investointi osoittaa, kuinka taloudellinen kannattavuus ja ilmastotavoitteet voidaan yhdistää energiaintensiivisessä yrityksessä.
Materiaalikoneen sähköistys tuo päästö- ja kustannussäästöjä
Kajaanin Romu selvitti 2023–2024 energiankäyttöään, ja tuloksena havaittiin merkittävää päästövähennys- ja kustannussäästöpotentiaalia. Polttoaineen vuotuinen kulutus oli noin 882 000 litraa, josta suurin osa käytettiin prosessilämmön tuottamiseen. Materiaalikoneen polttoöljyn kulutus oli puolestaan noin 80 000 litraa vuodessa, mikä vastasi noin yhdeksää prosenttia koko yrityksen ja noin neljännestä yrityksen työkoneiden polttoaineiden kulutuksesta. Uusi sähköinen materiaalinkäsittelykone kuluttaa sähköä arviolta noin 250 MWh vuodessa, joten investoinnin odotetaan tuottavan noin 50 000 euron vuotuiset säästöt sekä 7,7 prosentin vähennyksen yrityksen CO2-päästöihin. Yrityksen sähkönkulutus kokonaisuudessaan uusi materiaalinkäsittelykone mukaan lukien on noin 6 000 MWh, ja tehon tarve vaihtelee 0,5–2,5 megawatin välillä vuodessa.
Sähkökäyttöisestä materiaalikoneesta saatiin kolme teknisesti vertailukelpoista tarjousta. Toimittaja valittiin hankintahinnan ja huoltopalveluiden saatavuuden perusteella, ja laitteen toimitus ja asennus tehtiin elokuussa 2024. Yrityksen sähköliittymää ei tarvinnut kasvattaa materiaalikoneen hankinnan vuoksi, sillä kiinteistölle hankittiin oma keskijänniteliittymä jo 15 vuotta sitten murskalaitoksen rakentamisen yhteydessä. Ensimmäisten käyttökuukausien kokemukset ovat olleet myönteisiä – laite on toiminut luotettavasti ja laskennallisesti ennakoitu energiansäästö on toteutunut. Sähkönsyöttökaapelin vaurioitakaan ei ole vielä sattunut.
Tällä hetkellä Kajaanin Romulla on käynnissä investointiprosessin dokumentointi sekä hiilijalanjälkilaskenta, joiden avulla saadaan tarkempaa tietoa investoinnin vaikutuksista yrityksen päästöihin, energiatehokkuuteen ja kustannuksiin. Kertyneiden kokemusten pohjalta laaditaan koulutusmateriaaleja ja ohjeita muiden yritysten käyttöön. Oppeja jaetaan muun muassa maksuttomilla Päästöistä säästöihin -kursseilla ja -webinaareissa kevään 2025 aikana.
Seuraavaksi Kajaanin Romulla on tarkoitus kehittää tuotantolinjakohtaisenkulutuksen valvontajärjestelmää ja reaaliaikaista sähkötehon seurantaa sähkönkäytön optimoimiseksi. Lisäksi Kajaanin Romulla suunnitellaan parhaillaan aurinkosähkön omaa tuotantoa ja harkitaan myös akkujen hankintaa. Tulevina vuosina on tarkoitus selvittää myös biokaasun tai sähkön hyödyntämismahdollisuuksia prosessilämmön tuotannossa ja muissa prosessin vaiheissa.
Pk-teollisuusprosessien sähköistämistä vauhditetaan ACE-hankkeessa
Kajaanin Romun sähköistämisinvestointi toteutettiin osana Ilmastoratkaisujen vauhdittaja (ACE) -hanketta, jonka pk-teollisuusprosessien tehtäväkokonaisuudessa edistetään yritysten älykkäitä sähköistämisinvestointeja fossiilisista polttoaineista irtautumiseksi. Hankkeessa toteutetaan myös toinen malli-investointi Linkosuon leipomossa Pirkanmaalla. Malli-investointien skaalaamiseksi pk-yrityksille rakennetaan korvausinvestointien työkalupakki ja järjestetään koulutuksia.