Helsingin kaupunki
Helsinki toi hankintoihin hiilijalanjälkikriteerit
Helsingin kaupunki tarkasteli keinoja hillitä ilmastonmuutosta hankintojen kautta. Yhdeksässä hankintaesimerkissä pyrittiin huomioimaan hankintaprosessissa vähähiilisyys ja
muut ympäristö- ja vastuullisuusnäkökohdat mahdollisimman hyvin. Esimerkkien kautta selvitettiin, miten hiilijalanjäljen laskentaa voidaan soveltaa eri hankintaryhmissä ja millaisia
kriteerejä hiilijalanjäljelle voidaan muodostaa. Tarkastelussa ovat olleet muun muassa talonrakentamisen, infrarakentamisen, asfaltoinnin, elintarvike- ja ruokapalveluiden sekä
työvaatteiden hankinnat.
Tarkoituksena oli auttaa hankkijoita hahmottamaan hiilijalanjäljen laskennan rooli sekä sen tuomat mahdollisuudet ja haasteet hankinnan ilmastokriteerien asettamiselle. Onnistuneiden hankintapilottien taustalla avainasemassa oli aktiivinen markkinavuoropuhelu ja yhteistyö yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden kuntien ja kaupunkien kanssa.
Puukerrostalojen Suunnittele ja rakenna -urakassa tarjoajat laskivat tarjousvaiheessa suunnitelmiensa hiilijalanjäljen, joka pisteytettiin osana tarjouskilpailua. Asuinkerrostalojen
peruskorjauksen hankesuunnitteluvaiheessa optimoitiin rakennusten elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä, rakennuksen käyttöön perustuvaa energiankulutusta ja elinkaarikustannuksia. Tiiviissä katuympäristössä toteutettiin katu- ja vesihuollon suunnittelua ohjaava päästölaskenta ja resurssiviisaan vaihtoehdon tarkastelu.
Uudelleenpäällystysurakoissa urakoitsijoilta kerättiin sopimuskauden aikana lähtötietoja urakan ilmastovaikutusten arviointia varten.
Maitotuotteiden hankinnassa kartoitettiin markkinan valmiutta hiilijalanjälkilaskentaan ja osana kilpailutusta toimittajalta edellytettiin toimenpidesuunnitelma hiilijalanjäljen pienentämiseksi sopimuskaudella. Lihatuotteiden hankinnassa kartoitettiin markkinan valmiutta hiilijalanjälkilaskentaan ja osana kilpailutusta toimittajalta edellytettiin toimenpidesuunnitelma hiilijalanjäljen pienentämiseksi sopimuskaudella. Uuden toimitilan ravintolapalvelun vastuullisuutta kehitettiin, kasvis- ja vegaanisen ruuan tarjontaa lisättiin ja ravintolapalvelun hiilijalanjälki arvioitiin.
Palvelutalojen ja seniorikeskuksen ruokapalveluiden hankinnassa kehitettiin erityisesti vastuullisuuskriteerien sopimusseurantaa. Työvaatehankintojen osalta tarkasteltiin, onko palveluhankinta tuotehankintaan verrattuna elinkaarivaikutuksiltaan kestävämpi vaihtoehto. Hankintaan lisättiin hiilijalanjäljen ja kiertotalouden huomioivia kriteerejä.