Siirry sisältöön

Hiilineutraalisuomi.fi uudistuu. Etkö löydä etsimääsi?

Anna palautetta

Tässä osatehtävässä mallinnetaan erilaisia skenaarioita Suomen matalahiilisestä energiajärjestelmästä. Osatehtävässä muodostetaan kattava synteesi teknologia- ja sektorinäkökulmista tehdyistä erillisselvityksistä, hyödyntäen muiden työpakettien tuottamaa aineistoa sekä huomioidaan laajempi kehitys EU-maissa. 

Osatehtävän keskeisenä tavoitteena on luoda 3-5 skenaariota Suomen matalahiilisiirtymästä, jotka huomioivat sekä kansalliset erityispiirteet että laajemmat eurooppalaiset suuntaukset. Tarkastelussa hyödynnetään päivitettyä tuntitason mallia järjestelmän operoinnin, säävuosien vaikutuksen, säätövoiman tarpeen sekä hintojen vaihtelevuuden analysoimiseksi.

Erityistä huomiota kiinnitetään hankaliin sääjaksoihin, jolloin sähköntuotanto voi olla haastavaa useissa maissa samanaikaisesti. Pyrkimyksenä on tunnistaa ja analysoida näitä jaksoja kattavasti (ilmastovuodet 1982-2016), arvioiden niiden kestoa (tunteja, päiviä, viikkoja) ja vaikutuksia.  

Lisäksi osatehtävässä integroidaan muiden osatehtävien tuottamia lähtötietoja ja tarkastellaan niiden yhteisvaikutuksia kokonaisuuden kannalta. Mallinnuksessa tarkastellaan myös eri tuotantoyksiköiden kannattavuutta. Vaikka malli saattaa pitää yksikön käytössä vähäisillä käyttötunneilla yksiköt eivät välttämättä todellisuudessa ole yrityksille taloudellisesti kannattavia. 

Osatehtävän lopputuloksena syntyy päivitetty tuntitason sähkö-, lämpö- ja vetymalli sekä kattava joukko skenaarioita, jotka valaisevat Suomen matalahiilisiirtymän potentiaalisia kehityskulkuja, erityisesti hankalien sääjaksojen ja tuotantoyksiköiden kannattavuuden näkökulmista.

Lisäksi osatehtävässä kehitetään mallin ja datasetin dokumentaatiota, jotta mallin käyttöönotto ja hyödyntäminen helpottuvat jatkossa. Tämä mahdollistaa entistä paremman pohjan päätöksenteolle ja strategiselle suunnittelulle Suomen energiapolitiikassa. 

Sivu päivitetty viimeksi 25.4.2025